top of page

Projecten

Momenteel hebben we bij verschillende mensen visie gehoord voor het starten van een eigen project. Wanneer er voldoende geld in het Senegal Kredietenfonds zit, kunnen we met deze personen in gesprek. Enkele concrete voorbeelden:

 • Aanschaf van een stuk land om groenten op te verbouwen
  Een voorganger in Dakar heeft zijn bedrijf jaren geleden opgegeven om zich op het werk in de kerk te kunnen         concentreren. Met opgroeiende kinderen en hun studiekosten kan hij momenteel moeilijk rondkomen. Hij zou graag een stuk land kopen in het binnenland. Een familielid kan dit bewerken. De verkoop van de groenten op de markt geeft belangrijke extra inkomsten.

 • De “koeienbank” 
  De Fulani (een herdersvolk dat in Noord-Senegal woont) zetten hun geld niet op de bank. Nee, ze kopen er koeien voor. Een christelijk ziekenhuis dat onder de Fulani werkt wil graag investeren in een kudde koeien. Deze worden dan door een herder geweid totdat ze vet genoeg zijn om te verkopen. Door deze “koeienbank” kan het ziekenhuis winst maken om investeringen te doen in de gezondheidszorg.

Lopende projecten
 

 • Auto Verhuur 
  Sinds 2012 werkt CAMA Zending nauw samen met een zanger en evangelist. Concerten en cd-verkoop levert bij lange na niet genoeg op om van te leven. Financiële onafhankelijkheid is essentieel voor de toekomst van dit zendingswerk in Dakar. Middels dit project is er een eerste stap gezet richting hun financiële onafhankelijkheid.
  Na het overwegen en analyseren van verschillende projectvoorstellen is gekozen voor een eenvoudige autoverhuur constructie. Een tweedehands, maar in zeer goede staat verkerende personenauto wordt voor verhuur aangeboden, waardoor er genoeg opbrengst is om af te lossen (ca. €200 p.m.) en om voor levensonderhoud te gebruiken (ca. € 200 p.m.).

 • Verkoop van schoenen en kleding
  Malik* is afkomstig uit een dorp buiten Dakar. Toen hij Dakar in 2005 bezocht, kwam hij tot geloof. Hij heeft moeite om rond te komen en daarom kwam hij met een plan bij ons. Hij gaat schoenen en kleding inkopen in Dakar, om die in zijn geboortedorp aan de man te brengen. Vanuit het fonds konden we hem met een kleine starterslening op gang helpen. Hij zei: ‘Nu ligt de bal bij mij! Dank jullie wel voor deze kans.’

 • Handel in gedroogde produkten
  Simi en zijn vrouw werken sinds langere tijd als gidsen en vertalers binnen de zendingsgemeenschap. Sinds Covid zijn vele van hun inkomsten verdwenen omdat zendingsorganisaties minder tijdelijke werkers en/of projecten in Senegal hebben. Hun inkomen is niet stabiel. Met deze beperkte inkomstenbron blijft tevens de onwenselijke afhankelijkheid van missies bestaan. Dit fonds heeft Simi de mogelijkheid gegeven om een handel in plaatselijke natuurlijke producten te starten. Het betreft de aan- en verkoop van voornamelijk gedroogde producten tegen concurrerende prijzen. De producten worden buiten Dakar ingekocht en voor een meerprijs verkocht binnen een bestaand netwerk in Dakar.

 • Kapsalon
  Een jonge christin heeft een opleiding tot kapster afgerond. Ze is een eigen kapsalon begonnen om inkomsten voor haar en haar familie te genereren. Een deel van de benodigdheden heeft ze zelf verzameld, het overige startkapitaal is aangevuld. Haar zaak loopt nu erg goed.

 

Afgeronde projecten

 • Kippenfarm op het dak van de kerk
  Financiële onafhankelijkheid is niet eenvoudig voor een kleine stadskerk. Het idee om een ‘kippenfarm’ te beginnen op het dak van de kerk klonk ons in eerste instantie nogal vreemd in de oren. Maar inderdaad, als je goed om je heen kijkt dan zie je dat de platte daken in Dakar zich prima lenen voor een kippenfarm of schapenhok. Dankzij een investering van zo’n € 700 voor materiaal en €300 voor kuikentjes heeft de kerk nu elke maand €250 euro winst dankzij de verkochte kippen. Deze inkomsten leveren een belangrijke bijdrage aan het betalen van de huur. Bovendien heeft één van de gemeenteleden nu ook inkomsten als kippenverzorger. 

 

 • Aanschaf filmcamera
  Een groep jonge christenen heeft kwaliteiten in camerawerk en filmen. Doordat ze een camera van goede kwaliteit hebben kunnen aanschaffen generen ze nu meer inkomsten.

bottom of page